Hvordan skrive en CV

De fleste moderne bedrifter ber om CV når de søker jobb. Vanligvis er det nødvendig i den innledende fasen av utvelgelsen, slik at rekruttereren vurderer om det er verdt å ta hensyn til denne kandidaten. En CV sier mye om arbeidserfaring, leseferdighet, evnen til å presentere seg selv, til og med en følelse av hensikt og et ønske om å jobbe i en bestemt bedrift. Ved første øyekast ser det ut til at det er enkelt å fylle ut en CV. Det er imidlertid mange nyanser som er verdt å ta hensyn til. Derfor er det viktig å vite hvordan du skriver en CV riktig. cv mal 2022

Hva er en CV og hva er den for?

En CV er en kort selvpresentasjon. Et dokument som inneholder grunnleggende informasjon om arbeidssted, ferdigheter, utdanning, tatt kurs. Utfylt i skriftlig eller trykt form. Det andre alternativet er mer å foretrekke, siden det ser pent ut, og det er mer praktisk for arbeidsgiveren å studere det.

Mange organisasjoner krever CV fra kandidater, dette er spesielt viktig for seriøse stillinger. Ved å studere dokumentet, gjennomfører rekruttereren et innledende utvalg, og bestemmer allerede om han skal sende kandidaten til neste trinn. Derfor er det viktig å være oppmerksom på riktig og kompetent utfylling av spørreskjemaet. For seriøse stillinger er de minste nyansene viktige. Selv en enkel skrivefeil kan fortelle at søkeren er uoppmerksom, slurvete.

CV kan sendes inn personlig eller sendes på e-post. Hvert selskap har sine egne krav til kandidater, som bør studeres på forhånd. Dette inkluderer:

 • Profesjonelle ferdigheter.
 • Krav til utdanningsnivå.
 • Evne til å jobbe overtid og reise.
 • Hvor kompetent er kandidaten til å besette ønsket stilling. Har han nok erfaring?
 • Tilsvarer personlige egenskaper arbeid i den valgte spesialiteten.

Derfor må du forstå hvordan du skriver en CV slik at sannsynligheten for å få en stilling er størst. For å gjøre det lettere for rekruttereren å navigere i egenskapene til søkeren, fylles CV-en ut i henhold til visse regler. Det er også allment aksepterte krav som det er ønskelig å forholde seg til.

Regler for å lage en CV

En CV er en effektiv og enkel måte å markedsføre deg selv på, men den bør ikke være for kreativ eller inneholde mye av din egen ros. Noen kontroversielle biografifakta bør utelukkes. Hovedmålet er å tiltrekke arbeidsgiverens oppmerksomhet til hans kandidatur. Inkludering av uakseptable, overflødige, motstridende opplysninger kan føre til at den ansattes kandidatur blir avvist. Seriøse bedrifter har som regel en negativ holdning til avvik fra de allment aksepterte reglene for å skrive CV. Et unntak er en ledig stilling for en kreativ spesialitet.

Det er tre hovedregler å følge:

 1. Nøyaktighet - det skal ikke være rettelser, feil, vanskelig å lese håndskrift.
 2. Korthet - rekrutteringslederen ønsker å se grunnleggende informasjon om søkeren, og ikke prøve å isolere det viktigste fra en stor mengde unødvendig tekst.
 3. Sannhet – det er uakseptabelt å inkludere falsk informasjon – mange fakta er nå enkle å verifisere.

Når du utarbeider en CV, bør du følge en klar struktur. Solid tekst vil ikke fungere. Arbeidsgiveren bør enkelt finne alle data: etternavn, arbeidserfaring, utdanning, personlige egenskaper. Hvis CVen skrives ut på en datamaskin, er det verdt å fremheve individuelle blokker. For disse formålene er fet skrift egnet.

Anbefalt CV-størrelse

Det gir ikke mening å lage en for lang CV. Volummessig anbefales ikke mer enn fire sider maskinskrevet tekst. Dette skyldes at et stort antall kandidater går gjennom rekrutteringssjefen. På den første fasen må han velge de best egnede. På de neste stadiene avklares informasjon, ferdigheter testes, og et tilleggsintervju gjennomføres. Overfloden av unødvendig informasjon kan føre til at CV rett og slett ikke blir lest.

Dokumentet skal imidlertid ikke bestå av flere linjer. I dette tilfellet vil ikke arbeidsgiver kunne forstå hva kandidaten egentlig vet. En svak CV skjer med folk som nettopp har startet sin profesjonelle vei. I dette tilfellet er det nødvendig å beskrive ferdighetene dine maksimalt, alle kurs som er tatt. Du bør inkludere den viktigste informasjonen for den spesifikke stillingen og selskapet.

Oppsummeringsstruktur

Å skrive en CV i henhold til en bestemt struktur sikrer at all nødvendig informasjon vil bli kommunisert til en potensiell arbeidsgiver:

 1. Kontakter, personopplysninger. Varen er viktig fordi det skal være enkelt for arbeidsgiver å finne ut hvordan man kan kontakte arbeidssøkeren.
 2. Formålet med CV - i dette tilfellet er stillingen som søkeren planlegger å få, angitt.
 3. Nøkkelferdigheter og prestasjoner.
 4. Erfaring, jobbansvar.
 5. Utdanning, kurs, videregående opplæring.
 6. Ferdigheter i fremmedspråk. Noen selskaper krever denne ferdigheten.
 7. Datakunnskaper.
 8. Seksjon "Om meg": personlige egenskaper, hobbyer og lidenskaper.

La oss ta en titt på å skrive en CV trinn for trinn.

Foto, kontakter og personopplysninger til søkeren

Det første arbeidsgiveren bør se er søkerens fulle navn, patronym, etternavn. Kontaktinformasjon finner du også her: telefon, e-post, adresse på sosiale nettverk, adresse til registreringsstedet og bosted.

En mann skrev en CV for en jobb

Bildet i CV-en plasseres på begynnelsen av siden, gjerne i hjørnet. Hvis sammendraget er skriftlig, kan bildet festes til dokumentet med en binders eller stiftemaskin. Med den trykte versjonen er det enklere - bildet settes direkte inn i dokumentet. Bildet er valgt enkelt, i en forretningsdress. Det er uakseptabelt å ta et bilde fra en ferie, en fest der andre mennesker er til stede.

Etternavn, navn, patronym er skrevet i midten: Sammendrag av Petr Petrovich Petrov. Arbeidsgiver bør umiddelbart se hvordan han kontakter søkeren og hvis profil han holder i hendene. Du bør angi et telefonnummer som alltid vil være tilgjengelig for kommunikasjon. I tillegg kan du angi nivået på ønsket lønn.

Formålet med CVen

I denne blokken angir søkeren hvilken stilling han søker på.

Skrivevariant: Formålet med CVen er å søke stillingen som salgssjef.

Det kan være flere ledige stillinger i bedriften, så arbeidsgiver må umiddelbart identifisere en kandidat for en bestemt kategori. Det er ikke alltid lurt å liste opp flere posisjoner. Men hvis søkeren absolutt ønsker å komme inn i selskapet av interesse, kan du gå inn i en tilleggsstilling som han er klar til å akseptere.